Opleiding

Kok

In elke horecazaak vind je wel een keuken. Of je nu in een restaurant, café, hotel of andere horecazaak komt, overal zijn koks nodig. Bij ons de opleiding Kok volgen. Deze opleiding stoomt jou klaar voor verschillende keukens. Denk bijvoorbeeld aan een chic sterrenrestaurant, maar ook in een bejaardentehuis zijn koks nodig. Uiteindelijk gaat het erom dat jij aan de slag kunt in een keuken waar jij je het meest thuis voelt. Je voert werkzaamheden onder begeleiding uit en bereid de gerechten die op de menukaart staan. Je bent vooral uitvoerend bezig en zorgt dat de borden mooi opgemaakt zijn voor de gast, zodat deze van jouw creatie kan genieten. Daarnaast houd je de keuken netjes en schoon en neem je nieuwe voorraden in ontvangst. Na afronding van deze opleiding krijg je het diploma SVH Kok, waarmee je direct de arbeidsmarkt op kan of door kunt groeien tot zelfstandig werkend Kok.

Inschrijven
Feiten in het kort
  • Niveau 2
  • Startdatum 01/09/2022
  • 26 Weken
  • Enschede

De opleiding in het kort

Opleiding

De duur van de opleiding Kok is 26 weken. Tijdens deze 26 weken volg je 1 theoriedag en 1 ochtend SoVa-training, waarbij we onder andere werken aan jouw doelen en sociale- en werknemersvaardigheden. Daarnaast loop je 3 dagen per week stage bij een SVH erkend leerbedrijf, mogelijk in de Twentsche Foodhal, om zo veel mogelijk in de praktijk te oefenen. Op deze manier kun jij jezelf ontwikkelen tot een echte horecatopper en word je klaargestoomd om aan de slag te gaan in het werkveld.

Stage

Je loopt 3 dagen per week stage bij een SVH erkend leerbedrijf, mogelijk in de Twentsche Foodhal. Hier wordt om de 5 weken gewisseld van keuken, zodat je in verschillende keukens leert werken. Wanneer je stage loopt bij een extern bedrijf, zullen wij met dit bedrijf de afspraak maken dat jouw taken zo afwisselend mogelijk zijn en blijven. Tijdens je stage ga je samen met je leermeester aan de slag met verschillende werkzaamheden en kooktechnieken uit jouw BPV-map. Je oefent met deze werkzaamheden totdat je ze zelfstandig uit kunt voeren.

Kosten

De kosten van de opleiding Kok zijn afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Hoe meer aanmeldingen per opleiding, hoe lager de kosten per leerling.
Daarnaast is het mogelijk om 50% van de kosten vergoed te krijgen vanuit IKBINDR/ Twents Fonds voor Vakmanschap.

Via de contactpagina kun je contact met ons opnemen om de kosten van de opleiding en de voorwaarden voor deze vergoeding te bespreken.

Diploma

Aan het eind van de opleiding volgt een SVH examen. Tijdens dit examen word je beoordeeld op een driegangenmenu dat jij zelf moet bereiden. Hiervoor krijg je een recept. Je wordt beoordeeld op de smaak, mise en place en de opmaak van het menu. Daarnaast word je ook beoordeeld op hygiëne. Na het succesvol afronden van dit examen* krijg je een SVH erkend diploma Kok, waarmee je direct de arbeidsmarkt op kan!

*Om te slagen voor het examen moet je aan de SVH eindtermen voldoen. Deze zijn hier te vinden: https://www.svh.nl/userfiles/QS6kQOB7S4ol7g9J/200930-Eindtermen-SVH-Kok-1-okt-2018.pdf

Belangrijk

Toelatingseisen

Om te beginnen met de opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn en het intakeproces doorlopen. Dit bestaat uit het voeren van een intakegesprek met ons waarin wij jouw startpunt en motivatie willen bepalen. We voeren dit gesprek om er zeker van te zijn dat jij dit echt wilt en dat we jou op het juiste niveau inschatten. Hierna volgt een gesprek met de leermeesters en docenten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een dag mee te lopen met de opleiding. Als jijzelf en wij na dit intakeproces positief zijn, kan je starten met de opleiding.

Past deze opleiding goed bij mij?

Sta jij het liefst de hele dag in de keuken? Vind jij het niet erg om te moeten werken wanneer anderen vrij zijn? En tover jij het liefst de mooiste gerechten tevoorschijn? dan past deze opleiding waarschijnlijk erg goed bij jou!

  • Je bent stressbestendig
  • Je werkt graag netjes en hygiënisch
  • Je werkt graag in teamverband
  • Je bent creatief

“Een goede kok weet precies de juiste ingrediënten te combineren om een uniek gerecht te creëren.”

Interesse?

Hulp nodig of een vraag?

Neem contact met ons op via het contact formulier of bel / mail ons via:

053 20 32 312
info@twentschehorecaopleider.nl

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Ons slagingspercentage is 85%.

Ja, alle opleidingen zijn erkend op NLQF-niveau en door de SVH.

Ja, een laptop of tablet is nodig voor het volgen van de opleiding. Heb je deze niet, overleg dan met ons wat de mogelijkheden zijn.

Aan het begin van de opleiding vul je samen met een leermeester een persoonlijk werkplan in. Hierin wordt jouw ontwikkeling tijdens de opleiding bijgehouden. Als je een niveau 1 opleiding volgt mag je examen doen als je genoeg groei en ontwikkeling hebt laten zien tijdens de opleiding en de leermeesters vinden dat jij klaar bent voor het examen.

Volg je een niveau 2 opleiding krijg je in het begin van de opleiding ook een BPV-map waarin alle vaardigheden en technieken staan die je moet beheersen voordat je aan het examen deel kunt nemen. Tijdens de opleiding kun je deze samen met jouw leermeester afvinken wanneer je deze beheerst. Wanneer je alle onderdelen uit jouw BPV-map hebt afgevinkt en je genoeg groei en ontwikkeling hebt laten zien, mag je examen doen.

Je kunt je op elk moment aanmelden voor één van onze opleidingen. We zullen dan contact met je opnemen om de startmogelijkheden te bespreken.

Ja, dat kan. Je kunt je hiervoor aanmelden via onze contactpagina.

Ja, het is mogelijk om 50% van de opleiding vergoed te krijgen vanuit IKBINDR.

De voorwaarden voor deze vergoeding zijn voor het volgen van een opleiding bij de Twentsche Horeca Opleider zijn:

✓ Je woont in Twente

✓De scholing versterkt jouw positie op de arbeidsmarkt

✓ De opleider is een erkende onderwijsinstelling

✓ Mogelijk voor zowel de niveau 1 als de niveau 2 opleidingen

Ja, het is mogelijk om jouw examen te herkansen wanneer je deze niet hebt gehaald. Dit kan voor een heel examen of gedeeltelijk voor een theorie- of praktijkexamen. De kosten hiervoor moet je zelf betalen.

Kom je met het openbaar vervoer?

Vanaf het Station Enschede is het ongeveer 10 minuten lopen naar de school.

Kom je met de fiets?

Voor de school staan fietsenrekken waar je jouw fiets neer kan zetten.

Kom je met de auto?

Je kunt de auto parkeren op het parkeerdek van de Perfomance Factory. Je kan tegen een aangepast tarief een uitrijkaart kopen bij de Twentsche Foodhal.

Nee, de benodigde materialen, zoals een koksbuis, messenset, werkkleding en -schoenen, zitten bij de opleidingskosten inbegrepen.

Je krijgt 1 dag per week theorieles, dit is op dinsdag. Daarnaast krijg je 1 ochtend per week SoVa-training, dit is op de woensdagochtend. Daarnaast loop, afhankelijk van jouw niveau, 1 of 3 dagen stage per week bij een SVH erkend leerbedrijf.

Als je een andere moedertaal hebt dan Nederlands ben je zeker ook welkom bij de Twentsche Horeca Opleider.* Wij bieden leerlingen die geen Nederlands spreken de mogelijkheid om de opleiding te volgen door bijvoorbeeld het inschakelen van een tolk of Google Translate.

* Dit betreft maatwerk, waardoor de kosten van de opleiding mogelijk hoger worden.

Na het succesvol afronden van de door jou gevolgde opleiding krijg je een erkend SVH diploma, waarmee je direct de arbeidsmarkt op kan.

Ja, tijdens de opleiding krijg je persoonlijke begeleiding. Zo hebben wij kleine klassen van maximaal 10 studenten, zijn er korte lijnen tussen de docenten, leermeesters en stagebegeleiders en wordt er tijdens de opleiding telkens gekeken naar de beste vervolgstap voor jou. Hierdoor kunnen wij maatwerk bieden voor iedere student.

Alle lessen worden gegeven in onze school aan de Hoge Bothofstraat 39A.

Ja, tijdens de opleiding krijg je SoVa-training waarin jij veel leert over jouw kwaliteiten en valkuilen en hoe je met lastige situaties, bijvoorbeeld uit jouw stage, om kan gaan. Daarnaast word je getraind in onder andere werknemersvaardigheden en gesprekstechnieken.

Nee, tijdens jouw stageperiode krijg je geen stagevergoeding.

Om te beginnen met de opleiding moet je minimaal 18 jaar zijn en het intakeproces doorlopen. Dit bestaat uit het voeren van een intakegesprek met ons waarin wij jouw startpunt en motivatie willen bepalen. We voeren dit gesprek om er zeker van te zijn dat jij dit echt wilt en dat we jou op het juiste niveau inschatten. Hierna volgt een gesprek met de leermeesters en docenten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om een dag mee te lopen met de opleiding. Als jijzelf en wij na dit intakeproces positief zijn, kan je starten met de opleiding.

De kosten van de opleiding zijn afhankelijk van het aantal aanmeldingen. Hoe meer aanmeldingen per opleiding, hoe lager de kosten per leerling. Via de contactpagina kun je contact met ons opnemen om de exacte kosten te bespreken.