Nieuwe opleiding bij de Twentsche Horeca Opleider: Gastheer/-vrouw

Vanaf september 2023 biedt de Twentsche Horeca Opleider de opleiding Gastheer/-vrouw niveau 2 aan. Als gastheer/-vrouw zorg je ervoor dat de gast een onvergetelijke ervaring beleeft in de horecagelegenheid waar jij werkt.

Tijdens de opleiding Gastheer/-vrouw ben je vooral praktijkgericht bezig. Je volgt 1 theoriedag per week, waar je de nodige vakkennis meekrijgt. Ook volg je 1 ochtend SoVa-training per week, waar je getraind wordt in sociale- en werknemersvaardigheden. Daarnaast loop je 3 dagen stage per week in de Twentsche Foodhal of een ander erkend leerbedrijf, om op deze manier veel in de praktijk te oefenen. Na het succesvol afronden van deze opleiding krijgt je een SVH erkend diploma, waarmee je direct de arbeidsmarkt op kan!

Vakgebied gastheer/-vrouw

Een gastheer/-vrouw in een horecagelegenheid speelt een belangrijke rol bij het creëren van een positieve ervaring voor gasten. Een gastheer/-vrouw is verantwoordelijk voor het verwelkomen van gasten, hen naar hun tafels begeleiden, reserveringen beheren en zorgen voor een efficiënte tafelindeling. Daarnaast beantwoordt een gastheer/-vrouw de vragen van de gasten, verstrekt hen informatie en lost eventuele problemen of klachten op. Een gastheer/-vrouw is dus het eerste aanspreekpunt voor de gasten.

Het vak van gastheer/-vrouw vereist goede communicatievaardigheden. Een gastheer/-vrouw moet in staat zijn om goed te communiceren met gasten met verschillende achtergronden en behoeften. Hiermee wordt bedoeld het begrijpen en respecteren van culturele verschillen, het omgaan met gasten die speciale dieetwensen hebben en het bieden van persoonlijke en goede service.

Daarnaast moet een gastheer/-vrouw goed kunnen organiseren. Zo moeten de reserveringen en tafelindeling nauwkeurig beheerd worden, waarbij er rekening gehouden moet worden met de capaciteit van de horecagelegenheid, de verwachte aankomst- en vertrektijden van gasten en eventuele speciale verzoeken. Een gastheer/-vrouw moet ook goed kunnen schakelen tussen verschillende taken, zoals het ontvangen van nieuwe gasten, het communiceren met collega’s en toezicht houden op de sfeer in de horecagelegenheid.

Het is belangrijk dat een gastheer/-vrouw stressbestendig is, goed onder druk kan werken en kalm kan blijven in stressvolle situaties. Tijdens drukke periodes kan een horecagelegenheid hectisch zijn, met veel gasten die tegelijkertijd bediend moeten worden. Een gastheer/-vrouw moet in staat zijn om rustig te blijven, prioriteiten te stellen en zorgen voor een goede afstemming tussen de keuken, het bedienend personeel en de gasten.

Tot slot draagt een gastheer/-vrouw bij aan de sfeer en beleving in een horecagelegenheid. Een gastheer/-vrouw creëert door zijn of haar enthousiasme, positieve houding en aandacht voor detail een gastvrije en sfeervolle omgeving, waar gasten zich op hun gemak voelen en kunnen genieten van hun bestelling, en dragen zo bij aan het succes van een horecagelegenheid.

Kortom, het vakgebied van een gastheer/-vrouw is veelzijdig en vereist een combinatie van sociale en organisatorische vaardigheden en vakkennis die nodig zijn om gasten te verwelkomen, begeleiden en een positieve ervaring te bieden in de horeca, en om succesvol te zijn in dit vakgebied.

Krijg 50% van jouw opleidingskosten vergoed door IKBINDR/ Twents Fonds voor Vakmanschap

Nieuwe opleiding bij de Twentsche Horeca Opleider: Medewerker Fastservice

Nieuwe opleiding bij de Twentsche Horeca Opleider: Bedieningsassistent